Tomàquet Rosa Ple

Com és que la botiga es diu Rosaplè?

tomaquets

Doncs resulta que hi ha una varietat de tomàquet que s’anomena Tomàquet Rosa Ple, i concretament existeix una varietat seva, que prové de molt a prop de casa nostra, d’aquí ve el nom de la botiga: Rosaplè.

Porta tots els nostres valors:  Proximitat – Qualitat – Ecològic – Sense Envàs

En voleu saber la història?

Llegiu…

 

ORIGEN

Un bon dia dels anys 60 del segle XX l’Etern Verdaguer de Can Casavella de Lluertet, al Barri del Coll, va agafar la seva bicicleta i va anar fins a Granollers, concretament fins a Ca l’Ivo Pons de Lliçà de Vall, a comprar unes quantes llavors de tomàquet que ells conservaven, a pes. Aquest planterista n’era el centre de dispersió d’aquest tomàquet a la zona. Segons sembla, el seu pare va portar la llavor de Mallorca possiblement a principis de segle i la va estendre per tota la comarca a partir del mercat de Granollers.

L’Etern va resistir-se a contracorrent al que les grans empreses de llavors promovien com a varietats millorades o híbrides. No es va doblegar als capricis dels fabricants de llavors i va mantenir aquesta varietat tradicional de la comarca i de Cardedeu, conservant-la i plantant-la any rere any tot fent-ne una selecció segons la seva experiència. Aquesta varietat, ara no existiria tal i com la coneixem sense la seva perseverança.

És per aquest motiu que es considera que va aconseguir crear una varietat pròpia; el tomàquet Rosa Ple de l’Etern.

Deliciós!

 

EL TOMÀQUET

És rodó i llis, de mida petita ja que no supera els 8cm de diàmetre. És verd quan és immadur, vira al groc i, finalment, al rosa quan és apunt per ser collit. És ple. D’aquí prové el seu nom.

La planta pot superar els 2m d’alçada, és de tija erecta i s’encanya. Les fulles de color verd fosc, tenen una disposició alterna, i poden superar els 20cm de longitud.

 

TAST

Els entesos el descriuen com un tomàquet molt aromàtic, d’un gust clarament dolç amb una textura carnosa i sucosa i que deixa un regust persistent. Fins al punt que ha sigut vencedor de diversos tasts a la Fira del Tomàquet que se celebra anualment a Santa Eulàlia de Ronçana.

Deliciós tant en amanides com per fer salses i molt adequat per fer confitura dolça.

 

AVUI

En l’actualitat Llavors Orientals (un grup d’hortolans vallesans amb vocació de preservar la nostra biodiversitat hortícola) té cura de donar a conèixer aquestes varietats antigues de tomàquet i que es vagin incorporant als nostres cultius, mercats locals i plats. Ho fan mitjançant una recerca informal per diverses finques agrícoles de la comarca i de mica en mica aconsegueixen que tothom se les torni a fer seves.