SENSE FILTRES

SENSE FILTRES

Al Rosaplè estem contactant amb vinyaters que cuiden les vinyes amb passió, valentia, confiança, essència, paciència i consciència. Oblidant la tecnologia i centrant-nos en l’energia per tal d’obtenir emoció.

Productors amb un camí creatiu que es centren en crear vins integrals i purs dins d’unes vinyes energètiques d’on n’obtenen vins transmissors que ens fan connectar amb la terra.

Escoltar. Gaudir. Esforç. Respecte. Expressió.

Amb la finalitat d’escoltar la vinya i de gaudir del vi, es treballa amb la mínima intervenció i s’aconsegueix transmetre tot allò que ens dóna la natura.

Només d’aquesta manera deixarem que la vinya parli, sense filtres.

ScreenHunter_182 Feb. 01 18.51

 

AGRICULTURA ECOLOGICA

La producció agrària ecològica és un sistema de producció que es proposa obtenir uns aliments de màxima qualitat nutritiva i sensorial, respectant el medi ambient i conservant la fertilitat del sòl i la diversitat genètica. Ho fa mitjançant una utilització òptima dels recursos locals, sense l’aplicació de productes químics de síntesi, procurant un desenvolupament agrari perdurable, econòmicament viable i socialment just.

A diferència de l’agricultura biodinàmica no s’utilitzen preparats vegetals i minerals com additius de fertilització.

El raïm està certificat com ecològic conforme els Reglaments de la UE.

L´ús de sulfits està limitat per les entitats reguladores. En aquest sentit, el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) permet un màxim de 100mg/l en els vins negres i de 150mg/l en els blancs i rosats.

ccpae2

Perquè un celler pugui obtenir la certificació, només ha d’elaborar vins ecològics i en el cas de tenir vins no ecològics en el mateix celler, ha de passar uns controls estrictes de traçabilitat per garantir la separació dels dos tipus de vins. En el cas de les vinyes, les parcel·les ecològiques d’un mateix viticultor han de mantenir-se separades d’aquelles que no ho són.

 

AGRICULTURA BIODINAMICA

S’evita l’ús de fertilitzants de síntesis química, pesticides, fungicides i herbicides industrials. Al seu lloc s’utilitzen preparats vegetals i minerals com additius de fertilització.

Es regeixen del calendari astronòmic per determinar les èpoques de sembra, cura i collita del raïm, buscant l’equilibri amb l’ecosistema.

Pel que fa a l’elaboració, poden afegir-se sulfits sempre que respectin els màxims regulats, es permet l’ús de llevats autòctons i també de clarificants autoritzats d’origen natural.

Aquest mètode treballa d’acord amb les energies de la vida, cercant una relació suposadament correcta entre l’humà i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

label-demeter_1

Es considera que la terra, les plantes, els animals i el ser humà treballen interconnectats en un únic organisme agrícola. Tractant així les explotacions agrícoles com organismes individuals amb un sistema d’auto abastiment dins el possible, on l’agricultor també és part d’aquest tot.

El principal organisme certificador és Demeter, líder en certificació biodinàmica i segell que trobareu més habitualment en les etiquetes.

 

VINS NATURALS

Són vins que treballen amb la mínima intervenció de tots els processos d’elaboració, tan a nivell de viticultura com de vinificació.

Tot i que aquests vins no estan regulats per cap normativa específica, a diferència dels vins ecològics i biodinàmics, que si ho estan, el seu raïm és procedent de l’agricultura ecològica, biodinàmica o permacultura i les veremes es fan a mà.

La fermentació alcohòlica es fa sense llevats comercials afegits i la fermentació malolàctica sense afegir bacteris. Només es permeten els llevats i bacteris autòctons (les que té el mateix raïm i les que hi ha a l’ambient).

No es corregeixen els nivells de sucre, l’acidesa, el color o el nivell d’alcohol.  S’estabilitza utilitzant additius clarificants d’origen natural i no solen filtrar els vins. Pràcticament tots porten 0,0% en sulfits afegits.

Captura-de-pantalla-2017-04-24-a-las-11.25.43-1

Totes elles són maneres diferents d’elaborar el vi. A gaudir!

Fonts

https://www.jeanleon.com/ca/15-coses-saber-els-vins-naturals-ecologics-i-biodinamics/

http://vellaterra.com/?lang=ca

http://cosmic.cat/