ARRIBEN ELS TOMÀQUETS

ARRIBEN ELS TOMÀQUETS

Fa molts anys que van arribar els tomàquets a les nostres terres. L’arribada dels productes del nou món va significar un enriquiment i una variació en l’alimentació i en la nostra cuina. El primer document escrit, que sapiguem, és de mitjans del segle XVIII. El frare llec Josep Orri, ens descriu una salseta apetitosa, on els tomàquets madurs escalivats formen part d‘un sofregit d’alls, julivert, ceba, etc.

tomaquets valles

D’aquells tomàquets vinguts d’Amèrica, els hortolans en van fer la seva pròpia selecció fins a aconseguir centenars de variants que amb el temps s’han fet emblemàtiques en cadascuna de les comarques catalanes. Al Vallès Oriental, principalment, els de més anomenada eren i són els pometa, poma plens i tres caires. Hem tingut la sort de tenir algun pagès que continués el conreu d’aquestes antigues varietats que han resistit miraculosament l’embranzida de la industrialització al camp, on les grans cases de llavors han donat més prioritat a la producció que a la qualitat gustativa. Per sort, actualment l’associació Llavors Orientals (grup d’hortolans vallesans amb vocació de recuperar la biodiversitat cultivada hortícola) en conserva moltes d’elles, i els pagesos tornen a cultivar aquests tomàquets perquè continuï la seva pervivència tant en els horts professionals, ecològics o convencionals, com en els familiars.

Aquesta setmana comencem amb les primeres varietats de temporada, com per exemple el Cor de Bou, que ja podeu trobar al Rosaplè.

COR DE BOU de Vacarisses

És un tomàquet molt carnós amb la característica forma de cor vermellós lleugerament rosat, llavors molt centrades a l’interior i gust més aviat dolç. És una varietat primerenca. Actualment trobem altres varietats que utilitzen el mateix nom d’aquesta varietat amb finalitats comercials, però no són la mateixa varietat.

cor bou
Tomàquet Cor de Bou de Vacarisses

Tomàquet de gran presentació, ja que la seva forma de cor permet, un cop llescat, decorar els plats de manera vistosa. Per la seva dolçor i carnositat, se’n pot fer confitura dolça i bones salses.

Bon profit !!!