Arxiu de la categoria: BLOG ARTICLES

SENSE FILTRES

SENSE FILTRES

Al Rosaplè estem contactant amb vinyaters que cuiden les vinyes amb passió, valentia, confiança, essència, paciència i consciència. Oblidant la tecnologia i centrant-nos en l’energia per tal d’obtenir emoció.

Productors amb un camí creatiu que es centren en crear vins integrals i purs dins d’unes vinyes energètiques d’on n’obtenen vins transmissors que ens fan connectar amb la terra.

Escoltar. Gaudir. Esforç. Respecte. Expressió.

Amb la finalitat d’escoltar la vinya i de gaudir del vi, es treballa amb la mínima intervenció i s’aconsegueix transmetre tot allò que ens dóna la natura.

Només d’aquesta manera deixarem que la vinya parli, sense filtres.

ScreenHunter_182 Feb. 01 18.51

 

AGRICULTURA ECOLOGICA

La producció agrària ecològica és un sistema de producció que es proposa obtenir uns aliments de màxima qualitat nutritiva i sensorial, respectant el medi ambient i conservant la fertilitat del sòl i la diversitat genètica. Ho fa mitjançant una utilització òptima dels recursos locals, sense l’aplicació de productes químics de síntesi, procurant un desenvolupament agrari perdurable, econòmicament viable i socialment just.

A diferència de l’agricultura biodinàmica no s’utilitzen preparats vegetals i minerals com additius de fertilització.

El raïm està certificat com ecològic conforme els Reglaments de la UE.

L´ús de sulfits està limitat per les entitats reguladores. En aquest sentit, el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) permet un màxim de 100mg/l en els vins negres i de 150mg/l en els blancs i rosats.

ccpae2

Perquè un celler pugui obtenir la certificació, només ha d’elaborar vins ecològics i en el cas de tenir vins no ecològics en el mateix celler, ha de passar uns controls estrictes de traçabilitat per garantir la separació dels dos tipus de vins. En el cas de les vinyes, les parcel·les ecològiques d’un mateix viticultor han de mantenir-se separades d’aquelles que no ho són.

 

AGRICULTURA BIODINAMICA

S’evita l’ús de fertilitzants de síntesis química, pesticides, fungicides i herbicides industrials. Al seu lloc s’utilitzen preparats vegetals i minerals com additius de fertilització.

Es regeixen del calendari astronòmic per determinar les èpoques de sembra, cura i collita del raïm, buscant l’equilibri amb l’ecosistema.

Pel que fa a l’elaboració, poden afegir-se sulfits sempre que respectin els màxims regulats, es permet l’ús de llevats autòctons i també de clarificants autoritzats d’origen natural.

Aquest mètode treballa d’acord amb les energies de la vida, cercant una relació suposadament correcta entre l’humà i la terra, procurant assegurar la salut del sòl i les plantes.

label-demeter_1

Es considera que la terra, les plantes, els animals i el ser humà treballen interconnectats en un únic organisme agrícola. Tractant així les explotacions agrícoles com organismes individuals amb un sistema d’auto abastiment dins el possible, on l’agricultor també és part d’aquest tot.

El principal organisme certificador és Demeter, líder en certificació biodinàmica i segell que trobareu més habitualment en les etiquetes.

 

VINS NATURALS

Són vins que treballen amb la mínima intervenció de tots els processos d’elaboració, tan a nivell de viticultura com de vinificació.

Tot i que aquests vins no estan regulats per cap normativa específica, a diferència dels vins ecològics i biodinàmics, que si ho estan, el seu raïm és procedent de l’agricultura ecològica, biodinàmica o permacultura i les veremes es fan a mà.

La fermentació alcohòlica es fa sense llevats comercials afegits i la fermentació malolàctica sense afegir bacteris. Només es permeten els llevats i bacteris autòctons (les que té el mateix raïm i les que hi ha a l’ambient).

No es corregeixen els nivells de sucre, l’acidesa, el color o el nivell d’alcohol.  S’estabilitza utilitzant additius clarificants d’origen natural i no solen filtrar els vins. Pràcticament tots porten 0,0% en sulfits afegits.

Captura-de-pantalla-2017-04-24-a-las-11.25.43-1

Totes elles són maneres diferents d’elaborar el vi. A gaudir!

Fonts

https://www.jeanleon.com/ca/15-coses-saber-els-vins-naturals-ecologics-i-biodinamics/

http://vellaterra.com/?lang=ca

http://cosmic.cat/

GELEA REIAL

GELEA REIAL

La gelea reial és un aliment natural que creen les abelles per alimentar les seves larves, que té múltiples propietats i beneficis pel ser humà.

Des del punt de vista nutricional la Gelea Reial és l’aliment natural més concentrat degut al conjunt equilibrat de vitamines, minerals i altres elements vitals que conté. És totalment biodisponible; és a dir, no necessita digestió. Passa directament a la sang per nodrir les nostres cèl·lules.

jalea real

PROPIETATS PRINCIPALS

 • Energètica i estimulant del sistema nerviós
 • Millora l’oxigenació cerebral
 • Augmenta la resistència al fred i la fatiga
 • Regula els trastorns digestius
 • Augmenta la vitalitat i la longevitat
 • Millora els estats d’ànim, físics i intel·lectuals

CURIOSITAT
Les abelles en el seu medi natural van evolucionar de tal manera que van crear aquest aliment que consumeixen totes les larves. Però aquelles que seran les reines futures són alimentades amb Gelea Reial sense pol·len, mentre que les que seran obreres la prendran amb alguns grans de pol·len, és a dir, menys pura.
Quan ja han passat 3 dies del seu naixement, les que seran obreres deixen de rebre la Gelea Reial i comencen a alimentar-se amb un concentrat pitjor, que és una mescla de mel, pol·len
i aigua. En canvi, les futures abelles reines seguiran alimentant-se de la Gelea Reial durant la resta de la seva vida.
S’observa que l’esperança de vida d’una abella obrera és de 30 a 45 dies, molt poc comparat amb la d’una abella reina alimentada amb Gelea Reial que és de 5 anys aproximadament. Tot això es deu clarament al súper aliment que es pren diàriament.

Resolgueu els vostres dubtes nutricionals a consultes@rosaple.cat

EL POL·LEN

EL POL·LEN

El pol·len alimentari procedeix de les flors, les abelles el recol·lecten, i hi afegeixen nèctar i enzims digestius, que en facilita el seu aprofitament nutricional.
Llavors les abelles ajuden a la pol·linització de les flors per assegurar la descendència botànica de l’espècie. Col·laboració ecològica!

polen

ALGUNES PROPIETATS
 Aporta energia
 Estimula la gana
 Ajuda en l’anèmia
 Estimula la ment
 Bo per la pròstata
 Indicat per problemes intestinals i hepàtics

polen (1)

Per solucionar els vostres dubtes envieu-nos un mail a consultes@rosaple.cat

 

LÀCTICS AMB LLET DE CABRA DE MARATA

LÀCTICS MAS EL GARET

Han arribat els nous làctics de Mas el Garet, d’Osona, fets amb llet de cabra de Marata d’agricultura ecològica !!!

Formatges Garrotxa i Fines Herbes autòctones en són els reis de la festa, i els iogurts de cabra excel·lents, realment per persones que busquen gustos intensos.

Publicació de Instagram @rosaple

QUÈ VOLEN DIR ELS SEGELLS ECOLÒGICS?

QUÈ VOLEN DIR ELS SEGELLS ECOLÒGICS?

 

Orgànic, ecològic, biològic, natural, vegà, no testat en animals, comerç just… és tot el mateix? No tot.

En el cas de la producció ecològica, hi ha un reglament comunitari, de compliment obligat i se’n controla el compliment amb auditories anuals in situ a tots els operadors inscrits.

En el cas de Catalunya, hi ha productes controlats per autoritats públiques. Tots els controls es fan per verificar si el sistema de producció ecològica s’ha fet seguint el que estableix el reglament.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l’autoritat encarregada d’auditar i certificar els productes agroalimentaris del nostre país, i té un segell propi, però a Espanya i a la resta de països Europeus trobarem altres segells d’autoritats públiques o d’organismes privats.

segells eco

Quan comprem un aliment certificat com a ecològic, podem estar segurs que s’ha produït, transformat, envasat, etiquetat i comercialitzat amb respecte al medi ambient, el benestar animal i amb tècniques que mantenen al màxim les propietats naturals de les matèries primeres.

Més informació a : Ets el que menges

STEVIA PROHIBIDA

ESTÈVIA PROHIBIDA

Ja fa mesos que s’ha prohibit la venda de la fulla de l’Estèvia a l’Estat Espanyol . Planta remeiera endolcidora i terapèutica.

Mentre a altres països com Alemanya i Itàlia es tracta amb normalitat com una farigola, aquí és ILEGAL.

Els estudis per demostrar que és un aliment segur TAMPOC estan permesos.

unnamed

Josep Pàmies i La Dolça Revolució han engegat una campanya a favor de la legalització de l’estèvia.
Estem a favor de Josep Pàmies i la Dolça Revolució!

Font: Ets el que menges

QUAN SUCRE S’AMAGA DARRERA ELS PRODUCTES INDUSTRIALS?

QUAN SUCRE S’AMAGA DARRERA ELS PRODUCTES INDUSTRIALS?

 

Sinazucar.org és un projecte que denuncia en imatges la quantitat de sucre present a les begudes, cereals, salses i altres productes industrials.

La OMS recomana reduir a 1/4 part (25 grams diaris) el sucre que ingerim de mitjana a l’Europa occidental. Però quan consumim qualsevol d’aquests aliments, rarament som conscients de la quantitat que ens estem posant al nostre cos, a part que aquest ingredient ens pot crear dependència i el seu abús produeix sobrepès, diabetis, caries i risc cardiovascular.

Aquesta web pretén visualitzar el sucre amagat en aliments processats d’una forma simple i gràfica.

cola

La indústria alimentària ens presenta els seus productes de manera brillant per seduir-nos com a consumidor. Si volem lluitar contra aquest màrqueting ens hem de posar al seu nivell i fer servir les seves pròpies armes per crear imatges atractives que comuniquin eficaçment, va pensar l’autor de sinazucar.org.

Fins i tot productes que ens venen com a sans, light o per bebès, estan desorbitats de sucre.

frosties

Per calcular la quantitat de sucre, el fotògraf fa servir la informació que dona el propi fabricant en l’etiqueta de l’envàs.

tomata

Algunes de les imatges de la iniciativa ens fan pensar dues vegades abans de donar certs preparats als nostres nens o beure’ns una beguda “energètica”, un iogurt o uns cereals.

colacao

Cada vegada necessitem més que els aliments els notem dolços en general, perquè hem pres sucre des de ben petits. Si hem educat el nostre paladar amb batuts, iogurts ensucrats o refrescs, quan soms adults un cafè amb 6 tarrons de sucre ens resulta deliciós.

iogurt

Però si re-eduquem poc a poc el nostre paladar a menys quantitat de sucre, aquest s’adapta i cada vegada ens demana menys sucre. D’aquesta manera tindrem una vida més saludable, amb menys pujades i baixades del nostre estat d’ànim, i deixarem d’enriquir a les grans multinacionals que només pensen en el seus diners i mai es preocupen per la nostra salut, tot el contrari, tot i sabent que ens fan un mal important, ens ho camuflen perquè ens en afartem.

Sense consciència no hi ha canvi possible.

Additius alimentaris

ADDITIUS ALIMENTARIS, AQUEST MÓN DESCONEGUT

Tots els aliments processats industrialment tenen alguna cosa en comú, porten additius alimentaris.

El fabricant afegeix aquests additius amb la intenció d’evitar el seu deteriorament durant l’emmagatzematge i transport, per preservar o millorar les seves característiques físiques o químiques, la seva aparença i/o per afegir peculiaritats organolèptiques de les que l’aliment per si mateix no té. Aquesta addició d’additius diferencia els aliments industrials dels aliments artesanals o ecològics.

e-000

Els additius alimentaris són matèria desconeguda per a la gran majoria dels consumidors i sempre causa de preocupació. Però, què són i per a què serveixen?

La directiva 89/107 / CEE els defineix com “qualsevol substància que normalment no es consumeixi com a aliment en si, ni es faci servir com a ingredient característic en l’alimentació, independentment que tingui o no valor nutritiu, i que la seva addició intencionada als productes alimentaris, amb un propòsit tecnològic en la fase de la seva fabricació, transformació, preparació, tractament, envàs, transport o emmagatzematge, tingui, o es pugui esperar raonablement que tingui, directament o indirectament com a resultat que el mateix additiu o els seus subproductes es converteixin en un component d’aquests productes alimentaris”.

Trobem additius d’origen natural, com el no nociu extracte de romaní E-392, fins els sintètics com el considerat perillós Aspartam E-951.

Els additius alimentaris s’agrupen segons l’activitat que realitzen.

La legislació europea estableix que han d’estar etiquetats en el producte alimentari ja sigui amb el seu nom, funció, o número E. La lletra E, seguida al menys de tres dígits, indica que l’additiu ha estat avaluat pel Comitè Científic de l’Alimentació i que el seu ús a la UE està acceptat per considerar-se segur.

La xifra de les centenes indica la funció que realitza l’additiu:

 • 1 colorants
 • 2 conservants
 • 3 antioxidants i reguladors del pH
 • 4 agents que actuen sobre la textura
 • 5 correctors de l’acidesa i substàncies minerals
 • 6 potenciadors del sabor
 • 9 edulcorants

El dígit de les desenes ens diu la família de l’additiu, i les unitats serveixen per identificar la substància.

Vegem com a exemple l’E-120, en el qual el número 1 ens indica que es tracta d’un colorant, el número 2 que és de color vermell, i el 0 identifica la substància, l’àcid carmínic o carmí, colorant natural que s’obté de l’insecte cotxinilla (Dactylopius coccus) i que s’utilitza entre altres en el xoriç, iogurts de maduixa i vermuts. Es considera molt perillós i sospitós de ser cancerigen.

Existeixen evidències que certs additius produeixen alteracions funcionals com pèrdua de pes, efecte laxant i alteració del comportament, processos d’al·lèrgia o hipersensibilitat, com asma, urticària i nàusees, manifestacions no neoplàsiques, com hepatomegàlia i càlculs urinaris, o bé neoplàsiques per ser mutagènics o carcinogènics. Usats majoritàriament en xiclets, caramels, refrescs, sucs i salses, poden produir al·lèrgies i càncer.

No tenim obligació de consumir aliments que continguin additius alimentaris, afortunadament és una opció que podem rebutjar. Sempre tenim l’opció d’escollir aliments frescos i de temporada en lloc d’aliments processats, o optar per aquells que utilitzin el menor nombre d’additius i que siguin de nul·la toxicitat examinant la informació del producte recollida en l’etiqueta.

Font: Revista Bio Eco Actual Novembre 2016

Aquí us deixem una web molt pràctica per consultar ràpidament els additius quan estigueu fent la vostra compra: http://e-aditivos.com

UMEBOSHI

UMEBOSHI

La umeboshi és una varietat de pruna que es consumeix molt a l’Orient per les seves propietats medicinals, especialment al Japó.

Ume significa pruna i Boshi, seca. Aquesta pruna es cull verda i es deixa fermentar durant uns dos anys amb sal marina, i a vegades amb fulles shiso (planta aromàtica d’origen asiàtic).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De l’experiència de menjar umeboshi per primera vegada us en recordareu tota la vida, ja que la combinació de sabors àcids i salats és galàctica!

La forma més coneguda de trobar-la és en pasta.

screenhunter_34-nov-07-21-31

En general, estimula el nostre sistema digestiu, el fetge i ens dóna energia.

Propietats nutricionals

A part d’àcid cítric, calci, magnesi, potassi, fòsfor, i una bona quantitat de ferro, les prunes ume contenen moltes bones propietats :

 • Efecte alcalinitzant del ph de la sang, a conseqüència de l’àcid cítric que conté i que el nostre cos fa servir per descompondre l’àcid làctic, que genera cansament o cruiximents.
 • Per tant combat el cansament i la fatiga crònica causada per un excés d’acidesa en l’organisme com a conseqüència de la ingesta excessiva de carn i productes refinats com farines blanques o sucre.
 • És un remei en casos d’estrenyiment i diarrees, perquè funciona com a antisèptic intestinal.
 • Com la majoria de productes fermentats, la pasta umeboshi, és antioxidant.
 • Té un efecte depuratiu, estimula el fetge a eliminar toxines i substàncies químiques.
 • Combat el mal alè.
 • Millora les digestions lentes.
 • Resulta molt eficaç en la majoria de casos de vòmits i nàusees, ja que la majoria estan provocats per l’estrenyiment o per una congestió del fetge.
 • Per últim, si algun dia teniu ressaca, mitja pruna ume us ajudarà a passar-la amb dignitat.

Per cert, els hipertensos l’haurien de prendre amb moderació.

Com es pot prendre ?

És molt important tenir en compte que la umeboshi concentra moltes propietats en molt poca quantitat, per tant, cal consumir-la en petites dosis.

A la cuina macrobiòtica hi és molt present, ja que neutralitza tant els aliments yang (com la carn) gràcies a la seva acidesa, com els yin (sucres), pel seu sabor salat.

Es pot menjar sola o barrejada amb cereals com l’arròs, verdures, proteïna animal o salses.

ARRIBEN ELS TOMÀQUETS

ARRIBEN ELS TOMÀQUETS

Fa molts anys que van arribar els tomàquets a les nostres terres. L’arribada dels productes del nou món va significar un enriquiment i una variació en l’alimentació i en la nostra cuina. El primer document escrit, que sapiguem, és de mitjans del segle XVIII. El frare llec Josep Orri, ens descriu una salseta apetitosa, on els tomàquets madurs escalivats formen part d‘un sofregit d’alls, julivert, ceba, etc.

tomaquets valles

D’aquells tomàquets vinguts d’Amèrica, els hortolans en van fer la seva pròpia selecció fins a aconseguir centenars de variants que amb el temps s’han fet emblemàtiques en cadascuna de les comarques catalanes. Al Vallès Oriental, principalment, els de més anomenada eren i són els pometa, poma plens i tres caires. Hem tingut la sort de tenir algun pagès que continués el conreu d’aquestes antigues varietats que han resistit miraculosament l’embranzida de la industrialització al camp, on les grans cases de llavors han donat més prioritat a la producció que a la qualitat gustativa. Per sort, actualment l’associació Llavors Orientals (grup d’hortolans vallesans amb vocació de recuperar la biodiversitat cultivada hortícola) en conserva moltes d’elles, i els pagesos tornen a cultivar aquests tomàquets perquè continuï la seva pervivència tant en els horts professionals, ecològics o convencionals, com en els familiars.

Aquesta setmana comencem amb les primeres varietats de temporada, com per exemple el Cor de Bou, que ja podeu trobar al Rosaplè.

COR DE BOU de Vacarisses

És un tomàquet molt carnós amb la característica forma de cor vermellós lleugerament rosat, llavors molt centrades a l’interior i gust més aviat dolç. És una varietat primerenca. Actualment trobem altres varietats que utilitzen el mateix nom d’aquesta varietat amb finalitats comercials, però no són la mateixa varietat.

cor bou
Tomàquet Cor de Bou de Vacarisses

Tomàquet de gran presentació, ja que la seva forma de cor permet, un cop llescat, decorar els plats de manera vistosa. Per la seva dolçor i carnositat, se’n pot fer confitura dolça i bones salses.

Bon profit !!!